Tilbage til forsiden www.DSR.dk Printervenlig PDF
26-04-06
SOCIALT ENGAGEMENT
Hjemløse budt på café
To sygeplejersker er frontfigurer i projektet 1001kopkaffe, hvor hjemløse bliver inviteret indenfor på de københavnske caféer. Sygeplejersker har et særligt ansvar for at få hjemløse med i fællesskabet, mener formanden for foreningen bag projektet, der selv er sygeplejerske. 
 
Af: Anne Skrubbeltrang Thomsen, ast@dsr.dk
 
1001 kopper kaffe skal i denne og næste uge skænkes op til hjemløse på 11 københavnske caféer. Det har to sygeplejersker taget initiativ til. Kort sagt går projektet ud på, at cafégæster bestiller en latte, cappuccino eller espresso og samtidig giver penge til en kop kaffe til en hjemløs.  
 
"Det er både en konkret handling: at give kaffe til en hjemløs. Og desuden en symbolsk handling - at vise, at der er mennesker, der gerne vil have de hjemløse med indenfor. Idéen er at invitere hjemløse ind, hvor de normalt ikke har adgang," fortæller sygeplejerske Mari Holen, en af de to initiativtagere til projektet 1001kopkaffe.
 
"Jeg har undret mig over, hvorfor jeg aldrig har set en hjemløs på en café. Det er vigtigt at vise, at vi hver især kan gøre noget for at invitere de hjemløse ind," siger sygeplejerske Özlem Cekic, der også er initiativtager til projektet og formand for foreningen 1001.
 
Øjenåbner
Preben Brandt er formand for Foreningen for Socialt Udsatte. Han er meget glad for 1001 kop kaffe-initiativet, fordi det skaber opmærksomhed om en gruppe i samfundet, som er udenfor.
 
"Det øger bevidstheden om, at der er mennesker i velfærdsfærdssamfundet, som har et betydeligt socialt handicap. Hjemløshed er en dramatisk begivenhed i et menneskes liv," siger han.
 
De hjemløse er blevet nærmest usynlige for os i vores samfund på trods af, at der er ca. 10.000 af dem herhjemme, mener Özlem Cekic. Den samme fornemmelse har Mari Holen.
 
"Det er vigtigt, at blive klar over, at der er nogle mennesker, som ikke er en del af fællesskabet. Vi har brug for en øjenåbner, der viser, at de faktisk er der," siger Mari Holen. 
 
Sygeplejersker har indblik
Özlem Cekic mener, at sygeplejersker har et særligt ansvar for at tage vare på udsatte grupper.
 
"Som sygeplejerske har man indblik i de udsatte grupper. Hvis vi er fagligt dygtige, bør det også afspejle sig i vores fritid. Vi har et ansvar for at være med til at skabe et samfund, som er mere rummeligt, og hvor der er plads til skæve eksistenser," siger Özlem Cekic og understreger, at sygeplejerskers faglighed blandt andet går ud på at vise respekt for det enkelte menneske.
 
Netop respekten for de hjemløse har været vigtig. Bag projektet ligger måneders idéudvikling og planlægning, hvor de hjemløse selv og de mennesker, der arbejder med dem er blevet hørt. 
 
Send en kaffe-sms
Foreningen 1001 er en tværpolitisk forening, der har til formål at skabe opmærksomhed omkring udsatte gruppers problemer. Det startede med 1001 Billet i år 2004, hvor almindelige danskere gav 2750 kulturbilletter til etniske minoritetsbørn. Nu er det så de hjemløse, foreningen sætter fokus på.
 
For at nå målet med de 1001 kopper kaffe til hjemløse har projektmagerne også lavet en tjeneste, hvor man ved at sende en sms med teksten KAFFE til 1277 kan byde en hjemløs på café (30 kr.).
 
Gennem pressemeddelelser og hjemmeside har 1001kopkaffe arbejdet på at få budskabet ud til medierne og københavnerne. Og for at sikre, at de hjemløse hører om projektet, har initiativtagerne taget kontakt til de hjemløses netværk, foreninger etc. og annonceret i de hjemløses blad Hus Forbi.
 
Projektet kan støttes ved at besøge caféerne i kampagneperioden 24. april - 7. maj: PH-Caféen, Straßen, Café Salonen, Tvillingen og Tyren, Pixie, Hees bogcafé, café Valhalla, Den Røde Sofa, Caféen Funke, Bryggens Spisehus og Studenterhuset.
 
Det er også muligt at støtte projektet ved at sende en sms med beskeden KAFFE til 1277
 
Læs mere om projektet og Foreningen 1001, klik her

Hjemmesider om hjemløse:
 
Özlem Cekic
Özlem Cekic er 29 år og bor på Nørrebro i København sammen med sønnen Furkan. Til daglig arbejder hun som sygeplejerske i Distriktspsykiatrien, Rigshospitalet. Sideløbende laver hun socialt arbejde. Ud over, at hun er formand for Foreningen 1001, er hun bl.a. ambassadør for foreningen Børn i Voldsramte Familier. Hun er derudover formand for mangfoldighedsnetværket, der består af sygeplejersker med anden etnisk baggrund, samt næstformand i Dansk Sygeplejeråd Selskab for Tværkulturel Sygepleje.
 
Özlem Cekic er også politisk aktiv både i Socialistisk Folkeparti (SF) og i Dansk Sygeplejeråd, hvor hun sidder i amtsbestyrelsen i Hovedstadens Amtskreds, hvor hun genopstiller ved amtsbestyrelsesvalget dette forår.
 
Læs mere på www.ozlem.dk


 
Mari Holen
Mari Holen bor på Frederiksberg sammen med sin kæreste, Mille. Hun er 33 år og arbejder til daglig som adjunkt ved H:S Sygeplejerskeuddannelsen, Institut for Pleje og Omsorg, og er censor ved Sygeplejerskeuddannelsen. Hun har arbejdet på infektionsmedicinsk afdeling på Hvidovre Hospital og har været afdelingssygeplejerske på Bispebjergs Hospitals afdeling for ældre.
 
Foruden sygeplejerskeuddannelsen har Mari Holen en cand. cur. -uddannelse fra Århus Universitet. Samtidig er hun engageret i socialt arbejde og er bestyrelsesmedlem i Foreningen 1001.
 
I Dansk Sygeplejeråd har Mari Holen været initiativtager til en central kønspolitisk arbejdsgruppe og har bl.a. vundet en sag i ligestillingsnævnet vedrørende kvindelige sygeplejerskers ret til bukseuniform. Desuden sidder hun i amtsbestyrelsen i Hovedstadens Amtskreds, hvor hun genopstiller.

Din egen e-mail adresse:
Modtagers e-mail adresse:
  (Flere adresser adskilles med komma)
Evt. kommentarer:
 
 
[ Frameld | Vis "Synergi" arkiv ]
Nyhedsbrevet "Synergi" udgives af Dansk Sygeplejeråd
Ansvarshavende redaktør: Grete Christensen
Redaktion: DSR's Kommunikationsafdeling